Tuesday, 13 October 2009

Vrijdag 9 oktober 2009

San Francisco - SFMOMA Wist u dat de foto's van Richard Avedon ook heel lekker smaken? Op het dakterras van het SFMOMA in San Francisco eet ik een taartje geïnspireerd op de foto "The Beekeper" uit de serie From the American West. De tentoonstelling, die onlangs nog in Foam te zien was, is hier op zijn laatste bestemming gearriveerd. Iets uitgebreider dan de onze, onder andere aangevuld met originele tijdschriften uit de eigen collectie. Door de hele stad hangen baniers met het ook door ons gebruikte zelfportret, maar ook het portret van Björk en Janis Joplin. Leuk om te zien dat ze hier voor heel andere beelden kiezen dan wij in Europa, omdat deze twee laatste volgens Sandra Philipps veel meer tot de verbeelding spreken van de Amerikanen.

Sandra Phillips, senior curator van het Photography department, leidt me door de fotografietentoonstellingen. Naast Avedon is een prachtig overzicht Japanse fotografie uit eigen collectie, The Provoke Era, postwar Japanese photography. Dit is het beroemde Japanse tijdschrift dat na de Tweede Wereld Oorlog veel belangrijke fotografen als Moriyama, Fukaze en Hosoe publiceerde.

Helaas hadden we maar twee dagen in San Francisco, maar wat kan een mens veel doen als je om 5 uur opstaat! Zo ontdekten we dat Starbucks al om 5 uur 's ochtends opent, 'Mission' de leukste en hipste buurt van San Francisco is, de zomerkleren in de koffer konden blijven, omdat het er stiekem toch wel erg koud is, een 'Tall' koffie de kleinste koffie is, en de mensen over het algemeen zo ontzettend vriendelijk en behulpzaam zijn! Je kan geen seconde in je gids kijken of er komt alweer iemand aan om te vragen of ze je kunnen helpen...
Op onze laatste middag reden we naar Berkeley (half uur als het meezit met het verkeer, anderhalf uur als het tegen zit...) waar ik Stephanie Cannizzo ontmoette, curator van de tentoonstelling van Ari Marcopoulos. Ari is in Nederland geboren, maar vertrok al begin jaren '80 naar New York waar hij een tijd lang voor Andy Warhol en Irving Penn werkte. Geïnspireerd door de punk scene, graffiti en hiphop scene fotografeerde hij jarenlang in New York tot hij in de jaren '90 in de ban raakte van de skaters en surfers, die hij volgde in de West Coast. Ari's werk is een prachtige verzameling van foto's, fanzines, video's, en rauw afgedrukte Xerox prints waarin thema's als jeugdcultuur, vriendschap en (fysieke) pijn samenkomen.

1 comment:

  1. Money spent on hiring Research Papers on Nursing is a pale shadow of the amount you could have otherwise spent on Cheap Dissertation Writing on your own.

    ReplyDelete