Wednesday, 21 October 2009

Dinsdag 20 oktober 2009

“Rise early, work hard, strike oil”
J. Paul Getty’s formule voor succes

Er zijn van die dagen waarop…de TomTom besluit zijn eigen gang te gaan (in LA ben je dan letterijk en figuurlijk stuurloos); de afspraak bij het Getty - die ik al 5 maanden geleden gemaakt heb - je vergeten is; de salade die ik bestelde niet zo elegant smaakt als ze eruitziet…en dan opeens alles toch nog goed komt.

Een aardige meneer rijdt me voor naar het museum. De afspraak met Brett Abbott, curator fotografie van het Getty, vindt me nog net op tijd in het café, waardoor ik mijn salade vergeet op te eten.

Het Getty Center, niet te verwarren met de Getty Villa in Malibu, is het meest imposante complex dat ik ooit gezien heb. Alles is groots, indrukwekkend en van zeer hoog niveau. Het Center bestaat uit het J. Paul Getty Museum, het Getty Research Institute, het Getty Conservation Institute en de Getty Foundation. Je kunt er kunst bekijken, maar ook eten in vier verschillende cafés/restaurants, wandelen door de tuinen of van het fenomenale uitzicht genieten. Gebouwd in de heuvels van Santa Monica is er een prachtig zicht op de LA skyline.

Brett Abbott laat me de Irving Penn tentoonstelling zien, Small Trades, de bureaus, de koele, koude en ijskoude zalen waar de collectie is opgeslagen, de bibliotheek en de studiezaal waar ik 2 uur lang op verzoek mag neuzen in de collectie van William Eggleston.

Getty zelf was meer een liefhebber van kunst uit de oudheid en 19e eeuwse schilderkunst, dus de fotografie-afdeling werd opgezet na zijn dood in 1984 door Weston Naef. Tot eind vorig jaar zwaaide hij daar de scepter en maakte de collectie met inmiddels ruim 100.000 foto’s, tot één van de grootste fotografiecollecties ter wereld.

“If you can actually count your money, then you are not a rich man” J. Paul Getty

3 comments:

  1. We are the best writing services providing college paper writing service papers. Our cheap paper writing service services are affordable and well-priced to suit student needs.

    ReplyDelete
  2. Buy facebook comments The comments plugin lets people comment on content on your site using their Facebook account. People can choose to share their comment activity with their friends (and friends of their friends) on Facebook as well. The comments plugin also includes built-in moderation tools and social relevance ranking.
    Get real resualt with 100% real human profile in you facebook page:Buy USA facebook comments

    ReplyDelete